Marvin Wiseth – «Burgermesteren»

marvin-ordforer
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Ordfører Marvin Wiseth (1990 – 1998)

Per Berge var ordfører frem til desember 1989 før Marvin tok over vervet i 1990. Marvin representerte Høyre og tok over etter et nesten sammenhengende Arbeiderparti hegemoni – bortsett fra en periode med Axsel Buch i 1976-1979. Marvin satt som ordfører i åtte år, men jeg husker at det spilte ingen rolle hviket parti han representerte – Marvin var Marvin og ble en fantastisk representant for Trondheim. Selv om han måtte ta enorme nedskjæringer i budsjettene i Trondheim i periodene sine, var han utrolig poppis.

Trønderen – en gave til menneskeheten

At Marvin var forfatter av flere bøker har redaksjonen ikke fått med seg. Han har laget bl.a. Marvins Trønderblanding, men vi vil trekke frem boken: Trønderen – En gave til menneskehenten

Det er Bjarne Håkon Hanssen og Marvin Wiseth har skrevet en kjærlighetserklæring til alt det trønderske og trøndere generelt. Boka sprer godt humør, latter og gir ny kunnskap og øket bevisstheten om det å være trønder (eller skaptrønder).

  • Fra bokas innhold kan vi finne:
  • Et lite dypdykk i trøndersk historie  
  • I saga-stil beskrives samlingen av Trøndelag
  • En innføring i den ledende dialekten i Norge, med ordliste
  • En gjennomgang av trøndersk humor og en liten samling av trøndersk klokskap
  • Muntre øyeblikk i politikken med både gamle og nye historier, supplert med et knippe yndlingshistorier fra trønderordførere

Boken er utgitt på Forlaget Marvin som eies og drives av ekteparet Lise Andersen Wiseth og Marvin Wiseth. De sier at alle bøkene er kortreist og laga i Trondheim. Boken kan du kjøpe her: Trønderen – en gave til menneskeheten.

Fun Facts 

 3 av 69 ordførere fra 1783 til i dag har vært kvinner. Det er litt over 4%.

Anne Kathrine Slungård ble Trondheims yngste ordfører noensinne.

 «kainn ein mainn bli ordfører?» VG

Anne-Kathrine Parow (født Larsen var lærer, kultursjef og politiker (Ap). Hun var ordfører i Trondheims fra 1982 til 1984.

Anne-Kathrine Parow
(1982 – 1984)

Anne var en offentlig tjenestekvinne, næringslivsleder og tidligere politiker (H). Hun gjorde en rask politisk karrière, og ble omtalt som et fremtidig lederemne i Høyre. Slungård ble i 1998, 34 år gammel, Trondheims yngste ordfører noensinne. Hun avslo alle tilbud om statsrådsposter og stortingskandidatur, og gikk i 2003 ut av politikken og over til næringslivet. Fra 2017 er hun rådmann i Stjørdal kommune.

Anne Kathrine Slungård
(1998-2003)

Rita Irene Ottervik har vært medlem av Trondheim bystyre siden 1999 og Trondheims ordfører siden 2003. Før dette hadde hun en rekke verv i politikk og organisasjonsliv.

Rita Ottervik
(2003 -)

De som er ekstra interessert i Marvin: I speilet: Marvin Wiseth.

Del innlegget med dine kamerater!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Flere interessante saker kommer!

Bli med tilbake til russ90… Og hold deg oppdatert frem til den store festen den 5-7. juni!

Bli med tilbake til den gangen du var russ90…

Følg med på hvem som kommer, interessante saker fra mellomperioden, gjester og mer frem til den store festen 5-7. juni 2020!🎉🎉