fun-facts-trondelag-topp
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Vi starter med det viktigste. Trondheim skulle fortsatt ha vært Hovedstad!! Det ville ha vært bra for Norge og Verden! Trondheim var Norges første hovedstad i 1030 – 1217

Norges geografiske MIDTPUNKT ligger ved Skjækra i Steinkjer kommune

Kystnorges geografiske midtpunkt ligger i Torra i Bjugn

Norges eneste SANDØRKEN, Kvitsanden, ligger ved Røros

Snåsa kirke var den første som ønsket homofile og lesbiske velkommen og har derfor et homoflagg ved kirkedøra

I 1658 ble Trøndelag avgitt til Sverige som en følge av freden i Roskilde. Gjenerobringen av Trondhjems len fant sted i 1660.

Adresseavisa er Norges eldste avis

Det er 13 personer som har Trondheim som etternavn (SSB)

Det er 15 personer som har Trondhjem som etternavn (SSB)

Ringve er viden kjent for sitt musikkhistoriske museum. Mindre kjent er den botaniske hagen, som er verdens nordligste. Den viser slektskapet mellom planter, en historisk urtehage i renessansestil, en samling av trær fra den nordlige halvkule og en park holdt i engelsk landskapsstil

På Munkholmen ble det like etter år 1000 bygd et Benedictiner-kloster, som trolig er ett av de to første klostrene i Norden. 

Det finnes 169 fredete bygninger i Trondheim. Her er hele listen fra Adressa.

Siemens bygget på Sluppen (ble bygget i 1962) – er «Et ikon i nyere norsk industriarkitektur» Et bygg man ikke kan unngå å se på vei inn til Trondheim.

En femtedel av landets melkeproduksjon skjer i Trøndelag, og 62% av all eksport ut fra fylket er mat!

Gråkallbanen skal visst være verdens nordligste trikk!

Foto: SKJALG BØHMER VOLD/ KHRONO

Rumpeldunk spilles med ball, og sopelim mellom beina. Du kan teste ut idretten på NTNUI. Du kan lese mer om elleville idretter i Trondheim som Roller, Lacrosse, Skotthyll på Adressa.

Trondheims svar på Golden Gate Bridge

Viste du at når jernbanebrua på Skansen åpner seg, glir det 600 tonn tunge betongloddet ned, og brua vipper opp. Dette er Norges lengste klaffebru og er en imponerende stålkonstruksjon, konstruert av Joseph B. Strauss – en mann som står bak flere lignende bruer, deriblant Golden Gate Bridge.

Brua er 52 meter lang, og stålet er festet med nagler – en teknikk som kom til før sveising ble vanlig. I dag er brua fredet, men togene ruller fortsatt over den kraftige stålkonstruksjonen.
Les mer på: Dusken.no.

Viste du at Bunnpris eventyret begynte for 200 år siden med gründer Ivar K. Lykke. Men det var i 1981 at Trond Lykke åpnet den første Bunnpris-butikken på Øya. I dag leder Christian Lykke, sønn og sjettegenerasjons kjøpmann dagligvarekjeden.

Trondheim til landets yngste storby

Med rundt 33 000 studenter utgjør studenttallet rundt 15% av det samlede antallet innbyggere i Trondheim. Det gjør Trondheim til landets yngste storby ut fra folketallet

Gamle bybro eller Lykkens portal binder Bakklandet og Midtbyen sammen. Brua ble opprinnelig anlagt i 1681, mens dagens bru er fra 1861.

Del innlegget med dine kamerater!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Flere interessante saker kommer!

Bli med tilbake til russ90… Og hold deg oppdatert frem til den store festen den 5-7. juni!

Bli med tilbake til den gangen du var russ90…

Følg med på hvem som kommer, interessante saker fra mellomperioden, gjester og mer frem til den store festen 5-7. juni 2020!🎉🎉