Å Nei… Hærrrregud… e det DÆ, Tine Hegli!

tine-hegli-edd
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Da er vi kommet til fjerde episode av «Den Gang Da – Å Nei… Hærrrrregud e det DÆ»-kategorien. Dvs hvordan var vi Den Gang Da i 1990 og hvordan ser folk ut og er i dag.

«Ikke vær den arkitekten som blir sittende i et hjørne! Ta kontroll på de komplekse prosessene og ta initiativ!»

Den Gang Da- den «one-in-a-billion-jenta» fra Trondheim» som tidlig fant sitt WHY rundt byggeklossene og tegnearkene som barn, til nå den fortsatt «one-in-a-billion-trønderpia som nå er blitt er en av Norges fremste arkitekter.

Tine var en Ringve Russ90 og etter et vanvittig faglig kjør med lange dager & kvelder med intens lesing (nesten ingen festing), bar det av sted til arkitektstudiene til Norges og Trondheims stolthet – NTNU.

Tine aktivt med i Russestyret på Ringve 1990

Tine hadde en aura som alltid skapte god stemning og bidro til at alle fester, diskusjoner, kaffeprater og andre møtepunkter ble utrolig stemningsfullt. Det skulle ikke mere til enn bare hennes nærvær, men hun bidro stort sett alltid til å heve nivået noen hakk på alle diskusjoner som dukket opp. Det var liksom aldri kjedelig rundt Tine, selv når stillheten senket seg og man kunne bare sitte og nyte at man bare var.

Jeg tror mange alltid prøvde å være litt morsom rundt Tine, og det var ikke for å flørte (ikke alltid da) men det var for å få henne til å le. Hennes fantastiske inkluderende latter smittet, skapte en unik stemning og gjorde at tid og rom av og til stod stille. Folk kom i en fantastisk god stemning med hennes tilstedeværelse og sammen med hennes personlighet, så var folk som oftest i god stemning rundt Tine. Ofte tenkte jeg at hun måtte få mye kramper så mye som hun lo, men det var noe magisk over denne stemningen som hennes latter skapte.

Tine er en fantastisk god representant for den trønderske væremåte og kultur, inkluderende, intelligent og med en ekstra porsjon selvtillit. Med dette på plass så har hun med sitt skarpe intellekt klart å utvikle og dra en hel mannsbastion / mannsdominert og meget arrogant bransje inn en ny og bedre retning/æra. Det vites ikke om Snøhetta visste hvor heldige de var (eller kanskje gjorde det det) da de spurte Tine om hun ville ta del i deres reise i å bli et av de mest anerkjente og respekterte arkitektkontorer i verden, men en ting er jeg sikkert på og det er at de ikke angrer på å ha fått henne med på laget (og ofte som lagkaptein) på denne reisen.

Noen prosjekter Tine har vært med på er:

Tine har bidratt til å flytte både grenser og fjell innenfor sin bransje og fagområder. Hun har både tatt initiativ og fått tillitt til å utvikle mange pilotprosjekter mellom bransjen og forskningsmiljøer. Målene har vært å flytte, skape og endre på konservative sannheter, bidra til radikal nyskapning og utvikle nye forretningsområder med et ekstremt fokus på bærekraftig utvikling.

Et av målene til Tine har vært å kunne vise bransjen, andre fag- og forskningsmiljøer og det offentlige at arkitektene kan være en del av løsningen på det grønne skiftet i stedet for å bli sett på som en del av problemet (som de definitivt har vært i mange tiår)

Bransjen bruker mange fine ord og uttrykk, men Tine prøver å fortelle og si det så enkelt at selv den mest forstokket/forkalket arkitekt kan forstå det:

«Ikke vær den arkitekten som blir sittende i et hjørne!
Ta kontroll på de komplekse prosessene og ta initiativ!»

Svaret er ikke alltid 42. Men, Tine prøver alltid å koke ned en kompleks verden, komplekse prosesser med mange aktører, med å si at arkitekten MÅ putte CO2 og KWH inn i absolutt alle prosesser for å skape et bedre grunnlag for sine beslutninger. Kan det sies mer enkelt og forståelig hvis vi skal få til en mer bærekraftig utvikling?

Det er ikke rart at hun ble valgt til å bli Professor på AHO (Arkitekt- og designhøyskolen) Bransjen har altså sagt at hennes kompetanse er gull verdt for å kunne utvikle ny kompetanse til bransjens fremtidige stolthet / den nye vinen innenfor arkitektyrket. Større annerkjennelse skal man lete lege etter. Hun har gått i bresjen for å utvikle arkitektens rolle, nye forretningsområder for arkitektkontorer og ikke minst hva og hvordan arkitektene kan påvirke samfunnsutviklingen ved å benytte sin makt i form av å tilegne seg ny kompetanse. Et av Tines kanskje mest spennende prosjekt har vært hennes initiativ til Powerhouse – hvor hun har ønsket å ta arkitektbransjen over i en bærekraftig retning.

Tine har definitivt bidratt til å sette Trondheim på kartet både nasjonalt og internasjonalt, og er en person som har gitt og gir mange menneskers liv og hverdag en god opplevelse på hennes reise gjennom livet!

Trønderpia Tine har selvfølgelig konsumert sin andel av «livets vann» (Vår alles kjære heimert),  men hun fant fort ut at det var god vin som bidro sterkt til å utvikle hennes kreative og spirituelle utvikling.

Tine er gift med Edward og er til daglig omringet og beskyttet av hele fem gutter (Litt mine og dine barn) i spennet 8 – 48 år.

Redaksjonen lukter masse fremtidig heder og ære for det Tine har skapt og vil skape i årene fremover, og vi forventer også å høre mye mer om hennes fokus på bærekraftig utvikling av bransjen i årene som kommer. Vi gleder oss til å følge utviklingen videre!

Tine er påmeldt Russ90 og vi gleder oss til å treffe henne og diskutere CO2, KW, bærekraftig utvikling, heimert eller rett og slett bare få muligheten for å høre hennes gode latter igjen på www.russ90.no

Gjør deg enda mer kjent med Tine før Reunion Russ90, og besøk hun gjerne på FB – https://www.facebook.com/tine.hegli

Del, del, del & lik 🙂 Ønsker du å lære litt mer om hva Tine jobber med, så kan du se et av hennes foredrag:

Del innlegget med dine kamerater!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Flere interessante saker kommer!

Bli med tilbake til russ90… Og hold deg oppdatert frem til den store festen den 5-7. juni!

Bli med tilbake til den gangen du var russ90…

Følg med på hvem som kommer, interessante saker fra mellomperioden, gjester og mer frem til den store festen 5-7. juni 2020!🎉🎉