black-monday
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Den nye vinen begynner på videregående,

Gerhardsen dør, Glasnost & Black Monday ryster verden & Norge!

https://tv.nrk.no/serie/tilbake-til-80-tallet/sesong/1/episode/8/avspiller

19. oktober 1987 Dow Jones faller over 22 prosent, på en eneste handelsdag.

Krakket satte en effektiv stopper for 80-årenes glade jappetid og ble i tur og orden etterfulgt av skyhøye renter, prisras på boliger og bankkrise.

Fallet innebar at selskapsverdiene ble redusert med ufattelige 500 milliarder dollar. Med dagens dollarkurs tilsvarer fallet 2.700 milliarder kroner. (22.08.2019 ble bikket verdien av oljefondet 9000 milliarder kr)

I Norge falt verdien av aksjene nesten tjue prosent 20. Oktober. Black Monday ble navnet som ikke må forveksles med Black Friday 😊

Krakket ble utløst av storstilt spekulasjon og overprising av aksjer blant annet ved bruk av ny EDB-teknologi.Krakket medførte krakk i boligprisene, økt arbeidsledighet og renter på langt over 16%.

Jappetiden var en periode i norsk næringsliv og samfunnsliv som varte omtrent fra 1983 til november 1987. Navnet kommer fra den engelske forkortelsen «YAP» – «Young Aspiring Professional», eller «Yuppie» – «Young Urban Professional» eller «Young Upwardly-Mobile Professional». Det var en stor fremvekst av ambisiøse, dynamiske og individualistiske mennesker, med holdninger som mer enn tidligere handlet om personlig gevinst – kjent som japper.

Gro får navnet “Verdens miljøvernminister”. Mongstad-prosjektet sprekker bigtime, Statoilsjefen Arve Johnsen må gå. Begrepet en Mong er lik 4 milliarder, og hvor mange Mong som er I totale overskridelser vites ikke.
  
Den 18 år gamle tyskeren Michael Rust lander med et småfly på den røde plass. Mange ble avsatt i den sovjetiske forsvarsledelsen etter fadesen.
 
Gorbatsjov og Reagan blir enige om et gjennombrudd for atomnedrustning i Europa. Alle mellomdistanseraketter skal ødelegges.
 
Folkebevegelsen mot innvadring stiftes.
 
Norges første skrapelodd – Quicklotteriet starter.
   
Einar Gerhardsen dør 90 år gammel. Dør gjør også Bjørge Lillelien og Cornelis Vreeswijk.

Tomboy Tomboy får sitt gjennombrudd og starter turneen i Alta!
Mathias Rust Mathias Rust’s Landing on Red Square | People & Politics.
Return – Sing me a song
Suzanne Vega – Luka
Michael Jackson – Bad.
DeLillos – Nei ikke gjør det.

@Russ90

Del innlegget med dine kamerater!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Flere interessante saker kommer!

Bli med tilbake til russ90… Og hold deg oppdatert frem til den store festen den 5-7. juni!

Bli med tilbake til den gangen du var russ90…

Følg med på hvem som kommer, interessante saker fra mellomperioden, gjester og mer frem til den store festen 5-7. juni 2020!🎉🎉